Ποιμαντικό Έργο
23-11-2018

 

1. Εκκλησιαστική Κατασκήνωση « Η Αγία Αικατερίνη».

  Εις την θέση «Σκουρόλακα» Ταϋγέτου κατασκευάστηκε το 1950-1952, σε έκταση ενοικιαζόμενη από την Ιερά  Μητρόπολη  Μεσσηνίας, και λειτουργούσε, με κενές περιόδους, μέχρι και τον Αύγουστο του 2007 οπότε καταστράφηκε ολοσχερώς από τις πυρκαγιές του θέρους εκείνου του έτους. Η κατασκήνωση επαναλειτουργεί από το έτος 2009, κατόπιν ενεργειών του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, με την υπ’ αριθμ. 44/08 Απόφαση του Μητροπολίτου συνεστήθη ο Κανονισμός Λειτουργίας της κατασκήνωσης και δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμ. 1362 τ. Β΄/14-7-2008 ΦΕΚ.

  Διοικητικό Συμβούλιο Κατασκηνώσεως:

  Πρόεδρος ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.

  Μέλη: Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς Πρωτοσύγκελλος, κ. Γεώργιος Μπουγάς – Πολιτ. Μηχανικός, κ. Χρήστος Αλεξανδρόπουλος – Δημοτ. Υπάλληλος

Υπεύθυνος Διαχείρισης Κατασκηνώσεως : Αρχιμ. Νικόλαος Οικονομίδης

2. Σχολής Βυζαντινής Μουσικής

  Η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας, θέλοντας να συνεισφέρει στην διατήρηση, διάδοση και καλλιέργεια της πατροπαράδοτης Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλτικής Τέχνης , προέβη στην ίδρυση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής με την υπ’ αριθμ. 594 της 3-12-2007 Απόφαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου αυτής, η οποία και δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμ. 1362 ΦΕΚ  τ. Β΄14-7-2008.

  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

  Έναντι Ιερού Μητροπολιτικού Ναού

  Υπαπαντής του Χριστού Καλαμάτας

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

  Στον Διευθυντή της Σχολής

  κ. Κωνσταντίνο Σιάχο (Τηλ. 694 728 2964)

  Έναρξη Μαθημάτων

  Από 1η Οκτωβρίου.

3. Ανέγερση Βρεφονηπιακού Σταθμού Κορώνης

  Με την συνδρομή της Ιεράς Συνόδου, ανεγείρεται ήδη Βρεφονηπιακός Σταθμός στην πόλη της Κορώνης.

  10. Παραχωρήσεις, άνευ ανταλλάγματος, εκκλησιαστικών ακινήτων και εκτάσεων για μορφωτικούς , εκπαιδευτικούς κ.α. σκοπούς, βάσει του Ν.590/1977 αρθρ. 47, παρ.1 & 3.

  α) Έκταση εις την Κορώνη για ανέγερση Γυμνασίου.

  β) Έκταση Ιεράς Μονής Βελανιδιάς για επέκταση του Κοιμητηρίου Καλαμάτας

  γ) Κτίριο επί της οδού Μητροπ. Μελετίου για την στέγαση του Στρατιωτικού Μουσείου Καλαμάτας.

  δ) Έκταση προς χρήση του Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαμάτας.

  ε)Έκταση στην πόλη της Μεσσήνης για ανέγερση Γηροκομείου.

4. Γραφείο Γυναικείων Θεμάτων και Οικογένειας.

  Μέσα στα πλαίσια της Ποιμαντικής ευθύνης της Μητροπόλεώς μας  εντάσσεται και η σύσταση του Γραφείου Γυναικείων Θεμάτων και Οικογενείας που ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2008  σε συνεργασία με την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Γυναικείων Θεμάτων.  Σκοπός του Γραφείου Γυναικείων Θεμάτων και Οικογένειας είναι να πλησιάσει και να αναδείξει τα προβλήματα που αφορούν την οικογένεια και ειδικότερα την σύγχρονη γυναίκα και να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης της.

  Υπεύθυνος του Γραφείου ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς

5. Σύλλογος Ιεροψαλτών Μεσσηνίας «Ξένος ο Κορώνης»

  Ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Μεσσηνίας «Ξένος ο Κορώνης» ιδρύθηκε κατόπιν της προτροπής και ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου Γ,΄ και με την υπ’ αριθμ. 218/2008 (2-6-08) Απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας, και έκτοτε αποτελεί το σημείο αναφοράς και συναδελφικής αλληλεγγύης μεταξύ των ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.

Η ονομασία του Συλλόγου ανάγεται στον Διδάσκαλο της Βυζαντινής Μουσικής Ξένον τον εκ Κορώνης της Μεσσηνίας.

";