Φιλανθρωπικό Έργο
23-11-2018

s:14671:"

s:14671:"

   Η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας από της ιδρύσεως της μέχρι και σήμερα, λειτουργεί σε καθημερινή βάση το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο, το οποίο παρέχει τακτικά μηνιαία οικονομικά βοηθήματα σε αναξιοπαθούντες  και έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις σε ασθενείς και απόρους για την ιατρική ή νοσοκομειακή περίθαλψη τους.  Η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας, με το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο συμπαρίσταται όταν χρειάζεται  σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, (όπως καταστρεπτικές πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες κ.α.).

   Το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο ιδρύθηκε με Καταστατικό το οποίο δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμ. 281/16-9-1946 Φ.Ε.Κ. , με την φροντίδα και την προσωπική εισφορά του Μακαριστού Μητροπολίτου Μεσσηνίας κυρού Χρυσοστόμου (Δασκαλάκη). Με την υπ’ αριθμ. 38/08 Απόφαση του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου (Σαββάτου) τροποποιήθηκε και ιδρύθηκε, νέα εξαρτημένη υπηρεσία της Ιεράς  Μητροπόλεως Μεσσηνίας, με την επωνυμία «ΓΕΝΙΚΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ», με  Κανονισμό Λειτουργίας ο οποίος εγκρίθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος   και δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμ. 2070/ 7-10-08 Φ.Ε.Κ.

   Στην εποπτεία του Γενικού φιλοπτώχου Ταμείου υπάγονται και  38 Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία , των ενοριών της Καλαμάτας, της Μεσσήνης και των πόλεων οι οποίες αποτελούν  έδρες Δήμων ή Αρχιερατικών Περιφερειών.

   Διοικητικό Συμβούλιο Γ.Φ.Τ. :

   1. Πρόεδρος ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.

   2. Αντιπρόεδρος ο Πανοσ. Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς, Πρωτοσύγκελλος

   3. Αιδεσιμ. Οικον. Κων/νος Ιωαννίδης, μέλος.

   4. Αιδεσιμ. Πρωτ.  Γεώργιος Τσιριγώτης, μέλος

   5. Αξιότ. κ. Παύλος Μπουζάνης, μέλος.

   6. Ερίτ. κ. Ευαγγελία Κελαδίτου, μέλος.

   Μετακλητός υπάλληλος:

   1. Γραμματεύς–Ταμίας:  ο Αιδεσ. Πρωτ. Κρεσφόντης Πουλόπουλος

   Επίσης η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας δίδει προτεραιότητα στην ίδρυση και λειτουργία ευαγών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, τα οποία έχουν ως σκοπό την ανακούφιση των απόρων και ασθενών συνανθρώπων μας.

   1. Άσυλο Ανιάτων « Η Στέγη της Εκκλησίας» .

   Ιδρυτής του ευαγούς  τούτου ιδρύματος είναι ο αείμνηστος Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος Δασκαλάκης. Ιδρύθηκε με Πράξη της 10ης Μαρτίου 1957.  Η στέγαση του Ιδρύματος έγινε κατ’ αρχήν στα κελιά της διαλελυμένης Ιεράς Μονής Γενεθλίου του Προδρόμου (Γαρδικίου) της κοινότητας Άμφειας. Η Ιερά Μητρόπολη αγόρασε, κατά το έτος 1970 , οικόπεδο 32 στρεμμάτων,  και ανηγέρθη μεγάλο κτιριακό συγκρότημα  στην περιοχή Γιαννιτσάνικα της Καλαμάτας, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο (Θέμελη). Ήδη ετοιμάζεται επέκταση αυτού , εκπονήθηκε μελέτη και επίκειται η ανέγερση νέας πτέρυγας. Νοτιοανατολικά του ιδρύματος , το έτος 1982, ανεγέρθη Ναός προς τιμήν του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου.

2. Σανατόριο – Ψυχιατρείο «Ο Προφήτης Ηλίας».

   Ιδρύθηκε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Μεσσηνίας Μελέτιο (Σακελλαρόπουλο),  για τους απόρους φυματικούς, την 10η Φεβρουαρίου 1920 και μετετράπη σε Ψυχιατρείο το έτος 1957, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο (Δασκαλάκη).  Το ίδρυμα στεγάζεται στην περιοχή  πλησίον της παλαιάς Μονής του Προφήτη Ηλία, το Καθολικό της οποίας αποτελεί και τον Ναό του ιδρύματος. Μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1986 το κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές και κατεδαφίστηκε. Στη θέση αυτού είχαν τοποθετηθεί προκατασκευασμένοι οικίσκοι μέχρι την ανέγερση του νέου οικοδομήματος  στην περιοχή των Γιαννιτσανίκων. Από του έτους 2011 μετεφέρθη και λειτουργεί στο νεόδμητο κτήριο πλησίον του Ασύλου Ανιάτων.

   Διεύθυνση:Λακωνικής 333 – 24100 Καλαμάτα.

   Διευθυντής ο Πρωτ. Ευστάθιος Μπαρούτσος, τηλ. 27210-28694 – Fax 27210-21643.

3.  Αλεξανδράκειον Γηροκομείον.

   Το Αλεξανδράκειο Γηροκομείο βρίσκεται ανατολικά από τον Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού Καλαμάτας. Ιδρυτής του είναι ο αείμνηστος Σπυρίδων Αλεξανδράκης, μέγας ευεργέτης της πόλεως της Καλαμάτας, ο οποίος γεννήθηκε το 1807 στον Κάμπο Αβίας της Μεσσηνιακής Μάνης και απεβίωσε στην Καλαμάτα το 1871.  Την 19η Οκτωβρίου 1870 συνέταξε διαθήκη με την οποία κατέστησε το Αλεξανδράκειον Κληροδότημα ως Πτωχοκομείο. Με την υπ’ αριθ. 343/ 10-5-1943 Πράξη του Συμβουλίου των Εκτελεστών της διαθήκης  εγκρίθηκε ο Οργανισμός Διοικήσεως των Αλεξανδρακείων Κληροδοτημάτων , επί Μητροπολίτου Μεσσηνίας Πολυκάρπου (Συνοδινού). Το 1953 η Ακαδημία Αθηνών απένειμε το Αργυρό Μετάλλιο στο Αλεξανδράκειο Γηροκομείο. Το έτος 1972 ανεγέρθη ο βυζαντινός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος του Γηροκομείου.  Κατά τους σεισμούς του έτους 1986 το κτίριο του Γηροκομείου καταστράφηκε ολοσχερώς.  Τον Σεπτέμβριο του 1993 θεμελιώθηκε και τον Μάρτιο του 1999 εγκαινιάσθηκε το νέο κτίριο του Αλεξανδρακείου Γηροκομείου, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο (Θέμελη). Αξίζει να σημειωθεί πως το Αλεξανδράκειο Γηροκομείο δεν χρηματοδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αλλά καλύπτει εξ ιδίων εσόδων τις ανάγκες του, αποτελεί δε πρότυπο Ίδρυμα προνοίας και παροχής υπηρεσιών στην Τρίτη ηλικία, με ίδιο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας.

    Διεύθυνση: Αλαγονίας 3 – 24100 Καλαμάτα.

   Διευθυντής ο Πρωτ. Κρεσφόντης Πουλόπουλος,

   τηλ. 27210-85900, Fax: 27210-63396.

4. Παρθένιον Γηροκομείον.

   Εντός του προαυλίου χώρου του Αλεξανδρακείου Γηροκομείου , στις 14 Σεπτεμβρίου 1969 ανεγέρθη πτέρυγα 20 κλινών,  προς γηροκόμηση ανδρών και γυναικών , η οποία ονομάστηκε Παρθένειος. Το όνομά της ανήκει στον κτήτορα της Σταύρο Ι. Παρθένιο από το χωριό Λαδά Αρτεμισίας, ανηγέρθη δε με το ποσόν το οποίον προήλθεν από την εκποίησιν ακινήτου εις Αθήνας.

5. Παπαδοπούλειον Βρεφοκομείον.

   Η αρχή της λειτουργίας του Παπαδοπούλειου Βρεφοκομείου Καλαμάτας  ανάγεται στην 19η Μαρτίου 1901.  Ιδρύθηκε από  τους Μ. Ασημακόπουλο, Θ. Στραβοσκιάδη, Π. Ψάλτη, Β. Τζάννε, Ι. Κωστόπουλο , Αθ. Κανά, Π. Μανίνο και Γ. Δικαιάκο.   Μετά την παρέλευση 4 ετών ο Καλαματιανός Γεώργιος Εμμ. Παπαδόπουλος άφησε όλη την περιουσία του στο Βρεφοκομείο και το Δ.Σ. αποφάσισε να πάρει την ονομασία «Παπαδοπούλειον Βρεφοκομείον».  Το έτος 1970 η Ιερά Μητρόπολη προχώρησε στην εκ βάθρων ανακαίνιση του. Το έτος 1986 οι σεισμοί κατέστρεψαν ολοσχερώς το κτήριο και ανέλαβε την ανοικοδόμηση του νέου κτηρίου το Σωματείο των Εργατών Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας. Η θεμελίωση του νέου Βρεφοκομείου έγινε στις 26 Μαϊου 1990 και στις 9 Μαϊου 1993 τα εγκαίνια, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο (Θέμελη). Σήμερα το Παπαδοπούλειο Βρεφοκομείο κατέχει την θέση ενός των πλέον σύγχρονων Βρεφονηπιακών Σταθμών και επίκειται η επέκταση του, για την εξυπηρέτηση περισσοτέρων παιδιών εργαζομένων οικογενειών. Διεύθυνση : Κουμουνδουράκη 30 – 24100 Καλαμάτα. Διευθύντρια η κ. Παναγιώτα Μπεσσή. Τηλ. 27210-22012

6. Ταμείον Αρωγής Απόρων Μεσσηνίων Φοιτητών.

   Με την υπ’ αριθμ. 59/09 Απόφαση του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου , συνεστήθη το «Ταμείον Αρωγής Απόρων Μεσσηνίων Φοιτητών». Σκοπός του Ταμείου είναι η χορήγηση υποτροφιών σε οικονομικά ενδεείς Μεσσήνιους φοιτητές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

   Διοικητικό Συμβούλιο:

   Πρόεδρος ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος

   Αντιπρόεδρος ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Κρεσφόντης Πουλόπουλος

   κ. Δημήτριος Μανιατάκης , Επιχειρηματίας, μέλος

   κ. Αριστέα Σιδέρη – Τόλια, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου

   κ. Ιωάννης Μπουγάς, Θεολόγος – Εκπαιδευτικός, μέλος

   Υπεύθυνος του Ταμείου ο Θεολόγος κ. Ιωάννης Μπουγάς.

   Τηλ επικοινωνίας 27210-23048.

   ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΕΔΡΕΥΕΙ

Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

   1. Κληροδότημα Γεωργίου Ταρσούλη εν Κορώνη, με έδρα την Καλαμάτα.

   2. Κληροδότημα Λέλας Μανωλέα, με έδρα την Καλαμάτα.

   3. Χιώτειον Κληροδότημα, με έδρα την Μεσσήνη.

   4. Λαγωνικάκειον Κληροδότημα, με έδρα την Καλαμάτα.

   5. Βακαλοπούλειον Κληροδότημα, με  έδρα την Καλαμάτα.

   6.Μαυροείδειον Κληροδότημα, με έδρα την Καλαμάτα

   7. Ίδρυμα Ιωάννας Π. Κωστοπούλου , με έδρα την Καλαμάτα.

8. Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή- Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, με έδρα την Καλαμάτα.

";