Ιστορικά ΙΜΜ
23-11-2018

 

Ο Χριστιανισμός λέγεται ότι πρωτοδιαδόθηκε στην Κορώνη της Μεσσηνίας από τον Απόστολο Ονησιφόρο, ο οποίος ήταν ένας από τους Εβδομήκοντα Αποστόλους. Στο συναξάρι μάλιστα αναφέρεται και ως πρώτος Επίσκοπος Κορώνης. Άλλη μαρτυρία για την εμφάνιση του Χριστιανισμού στην Κορώνη, αποτελούν τα θεμέλια μεγάλης παλαιοχριστιανικής βασιλικής (ναός ρυθμού βασιλικής), τα οποία ευρίσκονται εντός του Κάστρου της Κορώνης και πιθανολογείται ότι κτίστηκε τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Όσα απομεινάρια του Ναού αυτού έχουν περισωθεί, φυλάγονται στο Μουσείο της Κορώνης.

Δεύτερη ιστορική Κωμόπολη, πού κατέχει επίσης τα πρω­τεία για την είσοδο του Χριστιανισμού στη Μεσσηνία είναι η φημι­σμέ­νη καστροπολιτεία της Μεθώνης. Συγκεκριμένα σε λόφο, που βρίσκε­ται δύο χιλιόμετρα βορείως της Μεθώνης ανακαλύφθηκε το έτος 1960 χριστιανική "κατακόμβη", καθ' ότι πρόκειται για ένα υπόγειο νεκροταφείο λαξευτό στο βράχο. Η χρονολογία της κατακόμβης αυτής υπολογίζεται τον 4ο ή 5ο αιώνα, την εποχή ακριβώς που ακμάζει κατά τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους η συνήθεια της ταφής σε υπόγεια κοι­μη­τήρια. Όμως κατά τούς Βυζαντινούς χρόνους (12ο ή 13ο αιώνα) φαί­νεται ότι η ως άνω κατακόμβη έγινε τόπος ασκήσεως κάποιου ασκητή Ονού­φριου, γι' αυτό και οι Μεθωναίοι γνωρίζουν τον τόπο με το όνομα "Αγιονούφρης".

Άλλες μαρτυρίες για τη διάδοση του Χριστιανισμού στη Μεσσηνίας και ειδικά στο γεωγραφικό τμήμα της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας είναι: Ή ύπαρξη κατά τα τέλη του 3ου ή αρχές του 4ου αιώνα της Επισκοπής Μεσσήνης, υπαγομένης στη Μητρόπολη Κορίνθου, η συμμετοχή του Επισκόπου Μεθώνης Τυχικού στη Σύνοδο της Σαρδικής (Σόφιας) το 343, η συμμετοχή του Επισκόπου Κορωναίων (Κορώνης) Αγαθοκλή στην Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο το 431, η συμμετοχή του Επισκόπου Μεσσήνης Ιωάννη στην Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο το 451 ως και η συμμετοχή του Επισκόπου Κορώνης Αφοβίου, τόσο στη Σύνοδο της Κορίνθου το 458 όσο και στη Σύνοδο της Κωνσταντινουπόλεως το 459 μ.Χ.

Στο γεωγραφικό χώρο της Μεσσηνίας με τις παλιές Επαρχίες "Καλαμών, Μεσσήνης, Πυλίας καί Τριφυλίας" και τους σημερινούς 29"Καποδιστριακούς" Δήμους (Αβίας Αετού, Αιπείας, Ανδανίας, Ανδρούσης, Άριος, Αριστομένους, Αρφαρών, Αυλώνας, Βουφράδων, Γαργαλιάνων, Δωρίου, Είρας, Θουρίας, Ιθώμης, Καλαμάτας, Κορώνης, Κυπαρισσίας, Λεύκτρου, Μεθώνης, Μελιγαλά, Μεσσήνης, Νέστορος, Οιχαλίας, Παπαφλέσσα, Πεταλιδίου, Πύλου, Φιλιατρών, Χιλιοχωρίων) και τις 2 Κοινότητες (Τρικόρφου και Τριπύλας),ιδρύθηκαν και διέλαμψαν δια μέσου των δύο Χριστιανικών χιλιετιών οι έξι κάτωθι Επισκοπές : Mεσσήνης, Μεθώνης, Κορώνης, Ανδρούσης, Κυπαρισσίας (Αρκαδίας) και Χριστιανουπόλεως.

Η σημερινή Μητρόπολις Μεσσηνίας αποτελείται απο "τάς πάλαι ποτέ διαλαμψάσας Επισκοπάς" Μεσσηνίας, Μεθώνης, Κορώνης και Ανδρούσης